U četvrtak, 10.veljače posebno je bilo svečano u našoj Općini Krašić gdje je obilježena  62.godišnjica smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Toga dana sa posebnim se pijetetom prisjećamo velikana hrvatskoga naroda i katoličke crkve blaženoga Alojzija Stepinca, koji je 10.veljače 1960.godine u 14,15 h preminuo u župnoj kući u Krašiću. Uvijek je svečano na svetim misama koje se u crkvi Presvetoga trojstva slave u 08,00 h, zatim 10,30 h i navečer  u 17,00  h. 
Posebno u 10,30 sati, kada je svečano misno slavlje po prvi puta u Krašiću na Stepinčevo predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons.Želimir Puljić, koji je u prekrasnoj jezgrovitoj propovijedi lijepo opisao život i težak križ koji je nadbiskup Stepinac potpuno nedužan i optužen lažima u sramotnom montiranom sudskome procesu hrabro preuzeo na sebe. Nakon svete mise uslijedilo je polaganje cvijeća kod spomenika kardinala Alojzija Stepinca. Cvijeće su položila redom izaslanstva:
Vlade Republike Hrvatske predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja generalom Tomom Medvedom ,dražvnim tajnikom gospodinom Tomislavom Družakom i saborskim zastupnikom Matom Čičkom, zatim Zagrebačke županije u kojem su bili zamjenik župana Damir Tomljenović i predsjednica skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović. 
Nakon njih svijeće su zapalila izaslanstva Hrvatskog generalskoga zbora na čelu sa novoizabranim predsjednikom general – bojnikom Marinkom Krešićem, izaslanstvo Zajednice utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice ‘dr.Franjo Tuđman’, zatim prisutni gradonačelnici i načelnici prijateljskih i susjednih gradova i općina, potom predstavnici braniteljskih udruga iz domovinskoga rata.
Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća u općinskoj vijećnici uslijedila je svečana sjednica općinskoga vijeća Općine Krašić na kojoj je moglo biti prisutno zbog epidemioloških mjera puno manje gostiju i uzvanika nego šta je to uobičajeno. Nakon otvorenja sjednice i pozdravnog govora predsjednika općinskoga vijeća gospodina Špoljara, prisutnima se obratio načelnik Općine gospodin Petković Fajnik, zatim gospodin Tomljenović u ime Zagrebačke županije, te na kraju i general Medved u ime Hrvatske vlade. 
Hvala svima koji su ovih dana, unatoč ograničenjima i specifičnostima zbog epidemiloških mjera koje su na snazi  pohodili Krašić i vjerujemo osjetili poseban duh, duh ‘Stepinčeva vremena’ u njegovom rodnome kraju. Nadamo se da će već dogodine okolnosti za dolazak i slavljenje Sepinčeva biti normalnije i bez ograničenja, te da ćemo se vidjeti u puno većemu broju, posebno na sjednici općinskoga vijeća.
 
Skip to content