Krašić se nalazi u krajnjem sjeverozapadnom dijelu Zagrebačke županije. Najveće je naselje, a ujedno i administrativno središte općine. Smješten je izvan glavnih prometnih tokova, ali ipak razmjerno blizu glavnih magistralnih prometnica. Svega 23 km je udaljen od autoputa Zagreb-Karlovac, a oko 50 km od Zagreba. Krašić je izletnicima i putnicima namjernicima lako dostupan starom karlovačkom cestom iz Zagreba prema Jastrebarskom od kojeg je udaljen 19 km.

Grb Općine Krašić

Mjesto se prvi puta u povijesti spominje 1249. godine (godina istaknuta na krašićkom grbu), a u popisu iz 1334. ovdje se navodi župa Sv. Trojstva -„Sanctae Trinitatis de Kraysichi“. Površina općine Krašić iznosi 71 km2 i tu živi 3.199 stanovnika (prema popisu iz 2001. g.). U samom sastavu općine nalaze se 34 naselja. Površinom i napučenošću spada među srednje velike hrvatske općine.

Krašić

Krajolik Krašića je vrlo različit. Najveći nizinski prostor nalazi se uz riječicu Kupčinu. Na jugu kod Mirkopolja obuhvaća i dio doline uz Kupu. Preostali dio kraja zauzimaju brežuljkasta područja. Glavni vodotok je riječica Kupčina, sa brojnim malim pritocima, od kojih se ističe Slapnica, s više lijepih slapova.

Rječica Slapnica

Velika površina kraja prekrivena je šumama, a ostali dio su oranice, vrtovi, voćnjaci i livade. Klima u kraju je umjereno kontinentalna.
Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom. Nacionalna struktura stanovništva je izrazito homogena. Veliki broj stanovnika nalazi se u inozemstvu. Gospodarstvo je izrazito poljoprivredno. Industrija je slabo razvijena. Spomenuli bismo mesnu industriju, drvnu i proizvodnju PVC stolarije.

Krašićko vinogorje

Jedan od osnovnih pravaca budućeg razvoja općine nameće se razvoj turizma. Krašić bi bio prepoznatljiv po razvoju vjerskog turizma. Tu je u obližnjem selu Brezarić rođen bl. kardinal Alojzije Stepinac (1898-1960) koji je svoje posljednje godine života proveo u župnom dvoru u Krašiću u kućnom zatvoru u izdržavanju kazne u trajanju od 16 godina. Sto godišnjica kardinalova rođenja svečano je obilježena 8. svibnja 1998. godine otkrivanjem spomenika na novo uređenom trgu ispred crkve Presvetog Trojstva.
Od 1994. godine 8. svibanj, datum rođenja bl. Alojzija Stepinca ujedno se obilježava i kao Dan općine.

Hodočasnici obilaze spomenik blaženog kardinala Alojzija Stepinca

Osim bl. Alojzija Stepinca iz krašičkog kraja potječu i kardinal Franjo Kuharić (rođen u Pribiću), biskup Juraj Jezerinac (rođen u Prekrižju), biskup Josip Mrzljak i niz ostalih crkvenih veledostojnika, s toga ovaj kraj s pravom možemo nazvati mjestom molitve, mira, hodočasničko mjesto i nadasve značajno rodno i smrtno mjesto blaženika Alojzija Stepinca.