Nakon svečane proslave na Mariji Bistrici u subotu, 30.rujna gdje se okupio veliki broj vjernika i hodočasnika koji su došli slaviti 25.godina od proglašenja blaženim kardinala Stepinca, zajedno sa velikim brojem redovnika i redovnica, biskupima na čelu sa mons.Draženom Kutlešom, koji je i predslavio svečano misno slavlje u 11.00 sati. Iz Krašića su u Mariju Bistricu išla ukupno četiri autobusa vjernika. 

U nedjelju, 01.listopada nastavljena je proslava ovog velikog jubileja i u rodnoj mu župi u Krašiću. Svečano misno slavlje je predslavio papinski nuncij Giorgio Lingua, a propovijedao je mons.Juraj Batelja. 

Iz homilije mons. Batelje; 

Blaženi Alojzije bio je uvijek odan vjeri i Katoličkoj Crkvi. U komunističkom progonstvu hrabrio je sebe i Božji narod: »Potius mori quam tradere! – Radije umrijeti, nego izdati!« »Bolje časno umrijeti, nego sramotno ostati.«

 

Nikada on nije tražio milost od vlasti niti je potpisao bilo kakav dokument koji bi bacio sjenu na njegovu savjest. S obzirom na ljubav prema Crkvi u odlučnoj obrani spašavanja njezina jedinstva ugrožavana osnivanjem nacionalne Crkve odvojene od Rima, reče: »Bijedni ovaj život rado dajem, kad bih mogao, dao bih i sto života, samo da živi Crkva Božja.« To su radnici koji odvažno polaze u vinograd i s pouzdanjem u Božju pomoć vrše volju Očevu.

 

Često je ponavljao riječi: »Ubi Petrus, ibi Ecclesia, ibi nulla mors, sed vitta aeterna – Gdje je Petar, tamo je Crkva; a gdje je Crkva, tamo nema nikakve smrti, nego život vječni.«

Prije svečanog misnog slavlja, od 18 h održano je predstavljanje nove knjige ‘Nastanak i uporaba vatikanske verzije “Navodnoga stepinčeva pisma” iz 1943.sa referencijalnim dokumentima’, autora svećenika Vrhbosanske nadbiskupije Bojana Ivešića. Još jedno vrijedno djelo koje govori protiv laži, u dokumentiranoj istini vezanoj uz ovog nam od Boga danog čovjeka. O knjizi su osim autora govorili mons.dr.Juraj Batelja i prof.dr.Josip Jurčević. 

Skip to content