Protekloga tjedna u Općini Krašić bilo je svečano i brojnim događanjima obilježavani su Dani Općine Krašić. U ponedjeljak, 08.svibnja svečanom sjednicom općinskoga vijeća obilježen je okrugli 30 rođendan Općine Krašić i 125. godišnjica rođenja njezina zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca.

Prije svečane sjednice služeno je misno slavlje u župnoj crkvi koje je predslavio postulator kauze za proglašenje svetim mons.Juraj Batelja. Svečanom misnom slavlju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, gospodin Darko Nekić, načelnici prijateljskih općina i gradova, te načelnik Općine Krašić, zajedno sa predsjednikom općinskoga vijeća.  Prisutna izaslanstva su nakon svete mise položila vijence i zapalila svijeće kod spomenika kardinala Alojzija Stepinca.

Uoči početka svečane sjednice prisutni su se uputili do gradilišta novoga mosta na riječici Kupčini. Most na lokalnoj prometnici spaja dva najveća naselja Krašić i Pribić, te će uskoro biti potpuno dovršen, kako bi dugoročno bila kvalitetno riješena povezanost ovoga djela Općine, čemu je dala važnost i Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije, koja je projekt pripremila i kandidirala na nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Nakon obilaska gradilišta mosta u 13:15 h u Vatrogasnome domu održana je svečana sjednica općinskoga vijeća Općine Krašić na kojoj se okupio veliki broj uzvanika i gostiju koji su se odazvali pozivu za dolazak na ovu okruglu i vrijednu obljetnicu Općine Krašić. Na sjednici su se nakon predsjednika općinskoga vijeća gospodina Josipa Špoljara, koji se osvrnuo na povijest Općine, kao i ukratko na život njezina zaštitnika bl.Alojzija Stepinca, obratili načelnik Općine Josip Petković Fajnik koji je govorio o važnijim projektima u proteklih 30 godina Općine, kao i brojnim aktualnim projektima, koji su u tijeku i planovima koji su pred Općinom i župama vezano uz dva velikana Hrvatske katoličke crkve i naroda, zbog čega smo bili desetljećima na neki način kažnjavani, zatim gospodin Ivan Penić, nekadašnji ministar, koji je kazao o teškoćama kod osnivanja Općine i da ništa nije lako i jednostavno, ali i o potencijalu koji sve više dolazi u stvaranosti na svjetlo dana, a sve najviše vezano uz veličinu blaženika i zaštitnika Općine.  Gradonačelnica prijateljskoga Grada Slunja Marijana Puškarić u ime općina i gradova čestitala je Dan Općine i čestitala na brojnim projektima koji se realiziraju u Krašiću i drugim jedinicama lokalne samouprave, zamjenik župana Zagrebačke županije gospodin Ervin Kolarec istaknuo je važnost i vrijednost općina, kao i stratešku orijentaciju Zagrebačke županije da podržava daljnji razvoj Krašića i okolice, kao središta vjerskoga turizma u zagrebačkoj županiji. Također je kazao da se uskoro kreće sa projektom izgradnje pristupne ceste i parkirališta kod Osnovne škole ‘Kardinal Alojzije Stepinac’, za što su osigurana sredstva u proračunu.

Izaslanik predsjednika Vlade RH na svečanoj sjednici ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gospodin Marin Piletić pohvalio je rad Općine Krašić i brojnih drugih općina koje su naučile ‘loviti’ sredstva iz raznih izvora, posebno iz EU fondova u čemu im je Vlada RH i nadalje na raspolaganju i podršci. Posebno je apostrofirao i važnost, odnosno veličinu blaženog Alojzija Stepinca čijim imenom su imenovane brojne ulice i trgovi diljem Lijepe naše, ali i po svijetu, a nekada je bio lažno predstavljan kao neprijatelj države i naroda. U ime predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića sjednici je nazočio saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava gospodin Tomislav Okroša. Gospodin Okroša kazao je da srednje velike Općine i te kako rade i vode brigu o svojim područjima kroz brojne projekte, te im je potrebna maksimalna podrška koju će u njemu  uvijek imati. Na raspolaganju sam vam za sva pitanja i potrebe. Na kraju je čestitao svima Dan Općine Krašić.

I na kraju su dodijeljena javan priznanja za proteklu godinu. Ovogodišnji dobitnici su: VZO Krašić, na trogodišnju suradnju i aktivan doprinos civilnoj zaštiti Općine Krašić, zatim NK Krašić na 50 godina uspješnog rada i djelovanja i na kraju dr.med.Jasna Bradač Matić koja je preko 30 godina provela na radnom mjestu liječnika opće prakse u Ambulanti  Krašić, od čega u periodu  01.01.1999.godine do umirovljenja 31.12.2022.godine u svojoj ambulanti. Također su našim OPG-ovima, vinarima i firmama dodijeljene zahvalnice za podršku turističkim, sportskim i kulturnim manifestacijama na području Općine. Posebne zahvalnice uručene su gospodinu Davorinu Štetneru, predsjedniku HAKS-a za iznimnu suradnju u organizaciji WRC Croatia rally utrka, kao i tajniku natjecanja gospodinu Dini Deljkiću.

Skip to content