Blagdan blaženog Alojzija Stepinca i 63.godišnjica od njegove smrti proslavljen I obilježen je svečanim misnim slavljima, u petak 10.veljače u njegovu Krašiću. Prvo misno slavlje u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću održano je u 08:00 sati, potom glavno u 10:30 sati  i popodne u 18:00 sati. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Pero Sudar, umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup, u zajedništvu s umirovljenim križevačkim vladikom Nikolom Kekićem, postulatorom kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Jurjom Bateljom, krašićkim župnikom vlč. Ivanom Vučakom te brojnim svećenicima. Mons. Pero Sudar u svojoj je propovijedi kazao: “I dok smo danas još žrtve tog sukoba, tih valova što se dižu i zapljuskuju ovu Domovinu, u njoj plaše ljude i crne i crvene ideologije, i danas padamo na koljena duha i molimo: Gospodine, daj nam mudrosti, daj nam svoje milosti da nam tame prođu, a proljeća svanu, kako Hrvat nebi bježao iz ove svoje Domovine, kako se nebi plašio slobode, kako bi se vratio Bogu i čovjeku jer braćo i sestre, jedino je to okruženje i ozračje gdje se može živjeti punina života.”

Nakon svete mise slijedilo je polaganja vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika kardinala Alojzija Stepinca, gdje su vijence položila izaslanstva Hrvatskog Sabora, zatim Vlade Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Općine Krašić, Hrvatskog generalskoga zbora, prijateljskih općina i gradova, braniteljskih udruga.

Nakon polaganja cvijeća je u općinskoj vijećnici održana je svečana sjednica općinskog vijeća Općine Krašić na kojoj su prisustvovali brojni državni dužnosnici, gosti i prijatelji Općine Krašić. Sjednicu je otvorio i sve nazočne pozdravio potpredsjednik općinskog vijeća gospodin Josip Rajaković, a potom se prisutnima obratio načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik. Nakon domaćina, prisutnima su se obratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik gospodin Ivan Ćelić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gospodin Marin Piletić te zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.  Također, zahvaljujemo na dolasku potpredsjedniku skupštine Zagrebačke županije Mati Čičku, pomoćniku ministra branitelja Špiri Janošu, državnim tajnicima Draženu Opaliću i Tomislavu Družaku, Hrvatskom generalskom zboru, svim gradonačelnicama, gradonačenicima, načelnicama, načelnicima, predstavnicima udruga, ustanova i institucija te općinskim vijećnicima i vijećnicama koji su svojim dolaskom uveličali ovaj poseban dan za Stepinčev rodni kraj “Dolinu kardinala.

Skip to content