Godina iza nas bila je stresna i bremenita, opterećena brojnim problemima i izazovima kako u Hrvatskoj, tako i u Svijetu, od kojih nažalost valja istaći u prvoj polovici godine korona virus i mjere koje su bile na snazi i sa kojima se najviše bavila općinska civilna zaštita, odnosno operativne snage i naši vatrogasci. Drugo nažalost što se dogodilo, je tragičan rat u Ukrajini koji traje i danas.

U Općini su tokom godine bili također brojni izazovi, zadesila nas je u lipnju mjesecu veća elementarna nepogoda, zatim bujice, a u mjesecu rujnu u poplave.

Srećom bilo je i ljepših tema, tokom godine realizirani su brojni uspješni projekti vezani uz vatrogastvo, civilnu zaštitu, sport, kulturu, turizam, prostorno-plansku dokumentaciju, komunalnu infrastrukturu i ostalo čime se kao lokalna samouprava susrećemo. Valja istaknuti i brojne imovinsko-pravne poslove i parcelacije koje su provedene i usklađene, najvažnije svakako za 2244 katastarske čestice u katastarskoj općini Krašić I., koje su kroz vrijedno Povjerenstvo nakon više od 20 godina od nove izmjere uspješno usklađene i provedene vlasnički 1/1. Uspjelo se pripremiti i financirati projekte za novi dječji vrtić, a vezano uz njega i za drugi važan projekt izgradnje pristupnog puta sa parkiralištem, kao i proširenjem sportske dvorane. Za novi dječji vrtić je (do sada) osigurano bespovratnih 3,7 milijuna kuna europskih sredstava. Uspjelo se ishoditi sredstva i urediti općinske nerazvrstane ceste, kao i lokalne i dio županijskih prometnica. Posebno veseli usklađenje projektne dokumentacije i svega potrebnog za novi most na Kupčini prema Pribiću, vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Valja istaknuti i osiguranih 3,2 milijuna kuna europskih sredstava za nerazvrstane općinske prometnice, za koje je nedavno potpisan ugovor i realizacija je u tijeku. Izmijenjen je prostorni plan Općine kojim će se potaknuti i doprinijeti novim investicijama, prije svega u turizmu i ugostiteljstvu. Ulagano je u modernizaciju niskonaponskih mreža i novu LED rasvjetu, u sva tri vatrogasna doma, u sportske objekte i sport općenito, u turističke manifestacije i događanja, u naše najmlađe, za boravak djece u dječjem vrtiću povećano je sufinanciranje i izdvojeno gotovo 700 tisuća kuna, u mjere i poticaje u poljoprivredi značajno je povećana realizacija i iznosi, zatim za socijalne i demografske mjere povećana su sredstva i pomoći. U tome smjeru nastaviti će se i nadalje ulaganja u novoj proračunski rekordnoj 2023.godini u kojoj je osigurana 1/3 europskih sredstava, u kojoj očekujemo da kroz pripremu i realizaciju, nakon provedenih natječaja i nabava za izbor izvođača radova za brojne investicije, koje će uskoro uslijediti. Veselimo se novom dječjem vrtiću, novom dječjem igralištu i sportskoj dvorani, novim investicijama u  prometnu infrastrukturu od prometnica do mostova, u vodoopskrbi i svemu ostalom što nas očekuje u narednom razdoblju.

Stoga koristimo priliku zahvaliti Zagrebačkoj županiji, njezinim institucijama i uredima, Županijskoj upravi za ceste, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova europske unije, kao i ostalim ministarstvima Vlade Republike Hrvatske koja surađuju i vode brigu, odnosno suport su općinama i njihovim potrebama. Jednostavno hvala svima, od mještana Općine Krašić do sviju navedenih i spomenutih, kao i svima koji pomažu i čine Općinu boljim i ugodnijim mjestom za život.

Sretna, uspješna i blagoslovljena  Nova  2023.godina.

Skip to content