Prijateljski Grad Slunj 16. studenog  2022. Obilježio je 31. godišnjicu progonstva Slunjana sa svojih ognjišta. Tih je dana na križni put iz Slunja i okolice prema susjednoj Bosni krenula nepregledna kolona djece, žena, staraca, bolesnika, mladog i starog življa, spašavajući živote pred tenkovima, avionima i topništvom. Na okupiranom području ostalo je 200-tinjak ljudi, trpeći kasnije veliki teror.

Na žalost, nije moglo proći bez ljudskih žrtava, 352 osobe sa našeg područja u vrijeme Domovinskog rata položile su živote za slunjski kraj i Lijepu našu. Među stradalima bilo je i 70 žena starije životne dobi, jedna trudnica, jedna djevojka, tri djevojčice i šestomjesečna beba.

 

  1. 11. 2022., 31.-u godinu nakon ovih nemilih događaja prisjećamo se herojstva i žrtve naših branitelja i svih patnji naroda slunjskog kraja, koji je živio u potpunoj izolaciji tri i pol mjeseca, bez struje, hrane i vode, gotovo nenaoružan. „Da se nikad ne zaboravi“, naziv je programa kojim se svake godine obilježava ova tužna obljetnica.

 

Na današnji datum navršilo se okruglih 10 godina od oslobođenja naših generala iz Haškoga tribunala i njihova puštanja na slobodu.

Cjelokupnom događanju u gradu Slunju nazočio je i načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik.

 

Program sjećanja na progonstvo Slunjana nalazi se u privitku.

Skip to content