U srijedu, 18.svibnja kada se navršilo  102 godine od rođenja velikog pape  Svetog Ivana  Pavla  II.na malome Trgu ispred župne crkve u Krašiću upriličena je u 18 sati svečanost otkrivanja i blagoslova  biste Svetog Ivana Pavla  II. Bista je rad akademskoga kipara Tomislava  Kršnajvi, koji je prije nepune  tri godine izradio Spomenik kardinala Franje Kuharića u Pribiću povodm njegove  100 obljetnice  rođenja. Bista je izlivena u broncu u Ljevaonici umjetnina  Ujević iz Zagreba i dopremljena u Krašić 17.svibnja. Svečano otkrivanje biste uz Varaždinskog biskupa u miru mons.Josipa Mrzljaka pomogle su Krašićke mažoretkinje, nakon čega je bikup bistu i blagoslovio. Nakon obraćanja velečasnog Vučaka, o projektu od ideje do uređena Trga u Krašiću  govorio je načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik. Između ostaloga je kazao:

‘koliko toga važnoga događa se za Krašić, ali i za hravtski narod u mjesecu svibnju, od samoga projekta koji je izrađen u svibnju 2019.godine do dovršetka sada na svečev rođendan u svibnju 2022. Zatim o velikanima crkve i naroda koji su rođeni baš tokom mjeseca svibnja; zaštitinik Općine blaženi Alojzije Stepinac, 08.svibnja 1898.godine, čiji smo 124.rođendan obilježili prije  10 dana, potom Franjo Tuđman čiji rođendan smo obilježili prošloga vikenda, 14.svibnja diljem Lijepe naše. Od Dana  državnosti koji slavimo 30.svibnja, kako lijepo kaže pjesma: ’30.svibnja naš je dan!’. Ovaj svetac posebno nas je ljubio i poštivao, čak tri puta je pohodio mali hrvatski narod, 1994., 1998. i već onemoćao i teško bolestan 2003.godine. Ne treba nikada zaboraviti važnost vatikanske diplomacije u stvaranju i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Za nas u Krašiću poseban je dovijeka, jer je baš on na Mariji Bistrici prilikom svojeg drugog posjeta Hrvatskoj 03.lipnja 1998.godine našega kardinala Alojzija Stepinca proglasio blaženim!’

Uz biskupa Mrzljaka koncelebrirali su blagoslov na Krašićkom trgu vojni ordinarij u miru mons.Juraj Jezerinac, zatim Krževački vladika Nikola Kekić, zatim mons.Juraj Batelja te domaći upravitelj župe Krašić  Ivan Vučak. Uz crkvene velikodostojnike proslavi su se odazvali osim Krašićkih mažoretkinja i naši vatrogasci iz DVD-a Krašić i DVD-a Pribić, zatim lovci iz Lovačke udruge ‘Fazan’ Krašić, gospodin Ivan Žabčić sa obitelji, predsjednik i potpredsjednici općinskoga vijeća te općinski vijećnici i vijećnici uz vijeću Turističke zajednice Općine, predstavnici nogometnih klubova i sportske zajednice, brojni gosti i domaći župljani.  

Nakon svečanosti blagoslova uslijedilo je prekrasno svečano misno slavlje koje je također predvodio mons.Josip Mrzljak. Lijepu propovijed završio je mislima:

‘Tako kip sv.Ivana Pavla II.kao d agleda prema crkvi, gleda nas koji ćemo ulaziti u crkvu, kao da nas želi blagosloviti, podsjetiti što on nama znači’.

Kada dođemo pred taj kip razmišljamo o njegovoj ulozi i odnosu prema hrvatskom narodu – posjetio nas je tri puta u Hrvatskoj i još dva puta u Bosni i Hercegovini – dakle pet puta je posjetio tako jedan mali narod i sigurno pridonio da mnogi drugi narodi daju pozornost onom zlu koje se tu događalo i našoj borbi za slobodu. On je i prvi poticao druge – tu smo prepoznali njegovu ljubav i prijateljstvo.

Sv.Ivan Pavao II.bio je prijatelj hrvatskog naroda – a prijatelj se poznaje kad aje čovvjek u nevolji, istaknuo je biskup, napomenuvši da kada su mnogi bili skeptični, no papa i sam podrijetlom iz slavenskoga naroda, osjetio je tu težnju za slobodom.

Već se puno govori i piše o tome, a i još će se puno istraživati što su sve sv.Ivana Pavla II.njegovi suradnici-Crkva učinila za slobodu hrvatskog naroda i nastanak hrvatske države. Bista je postavljena u Krašiću jer je za svoga pohoda Hrvatskoj beatificirao Alojzija Stepinca, mještanina. Prepoznao je njegovu ulogu u hrvatskom narodu, njegovu borbu za slobodu, njegovu proročku ulogu kada je govorio o opasnosti komunizma, te bezbožne ideologije. Možda nikada više nego u ovom vremenu kada promatramo strahote rata u Ukrajini možemo se prisjetiti njegovih govora o opasnostima komunističke ideologije koja je nanijela puno zla čovječanstvu – nanosi ga i sada i pitanje je koliko ga još može učiniti.

Sigurno je i to razlog što je sv.papa Ivan Pavao II.proglasio Stepinca blaženim – pokazavši tako njegov lik i ulogu, kao i njegovu ljubav prema hrvatskom narodu. Bl.Alojzije reako je da nitko ne može voljeti hrvatski narod više nego on. I zato smo zahvalni sv.Ivanu Pavlu II.za njegovu beatifikaciju, dodavši da se možda pitamo zašto se ne ide dalje, no to je zapravo na nama. Prošle nedjelje papa Franjo proglasio je desetoro novih svetaca – neki su čekali stoljećima, neki desetljećima – nije to nešto neočekivano. Trebamo biti strpljivi, a to čekanje treba biti u upoznavanju i nasljedovanju bl.Alojzija Stepinca, psoebno u čvrstoći vjere.

 

Napomenuo je i da je doboro da su kip postavile civilne vlasti koje prepoznaju ulogu sv.Ivana Pavla II., ne samo kao onog koji vodi crkvu, već i onoga koji ima poruku za društveni život. Kip sv.Ivana Pavla II.na trgu pred crkvom mogu vidjeti svi; ne samo oni koji ulaze u crkvu, sve poziva na razmišljanje što on znači u povijesti hrvatskog naroda, kao i našeg malog mjesta Krašić.’

Skip to content