U nedjelju, 04. listopada nakon jutarnje svete mise na središnjem trgu u Krašiću blagoslovljeni su plodovi njiva i rada ruku čovječjih, na tradicionalnoj manifestaciji ‘Dani kruha’.

Nakon blagoslova hrane i plodova uslijedilo je svečano otvorenje planinarsko-hodočasničke staze posvećene kako joj i samo ime kaže blaženom Alojziju Stepincu, odnosno stazama kojima je hodao i koračao naš blaženik tokom svojega zatočeništva od 1951.-1960.godine u Župnoj kući u Krašiću. Stazu je blagoslovio i otvorio velečasni Ivan Vučak, upravitelj župa Krašić i Prekrižje. O stazi je govorio njezin idejni začetnik i inicijator gospodin Mladen Kuka, poznati karlovački planinar, putopisac i novinar te veliki poštivatelj lika i djela blagopokojnog kardinala i zaljubljenik u prekrasan krašićki kraj. Sama ideja rodila se još prošle godine, a njezina realizacija započeta je u mjesecu siječnju.

Načelnik općine je između ostaloga kazao:
Zbog situacije sa korona krizom sve je malo prolongirano sa proljeća kada slavimo ‘Dane općine’ za jesen, kada tradicionalno obilježavamo prvog vikenda mjeseca listopada proglašenje kardinala Stepinca blaženim i održavamo ‘Dane kruha’. Hvala Bogu da smo i sada mogli ovoga vikenda sve ove važne datume obilježiti, redom, otvoriti likovnu koloniju ‘Tragom svjetlosti i boja’, obilježiti prvu godišnjicu postavljanja spomenika kardinalu Franji Kuhariću u Pribiću u petak i danas uz ‘Dane kruha’ otvoriti ovu prekrasnu stazu. Vjerujemo kako će ova staza pripomoći u daljnjem razvoju vjerskog turizma i općenito turizma u našoj tako lijepo nazvanoj ‘Dolini kardinala’. Često nismo ni svjesni, da smo privilegirani da svakodnevno možemo koračati putevima i stazama kojima je hodao i šetao naš blaženik, a vjerujemo vrlo brzo i svetac Alojzije Stepinac. Ova staza osim za bolje upoznavanje prirodnih i kulturnih ljepota i vrednota naše općine za sve brojne hodočasnike koji dolaze u Krašić, simbolički će povezati i općinu Krašić i grad Ozalj. Hvala svima koji su se priključili i na bilo koji način pripomogli u realizaciji ove prekrasne ‘Staze blaženog Alojzija Stepinca’, a posebno gospodinu Mladenu Kuki. Siguran sam da ćemo svi uživati u ovoj stazi i jedva čekam da je danas zajedno obiđemo.’

U nedjelju je 60-ak planinara i zaljubljenika u prirodu po prvi puta obišlo stazu i pet kontrolnih točaka, od Krašića, Sv. Ivana, Sv. Ane i Jezerina sa završetkom na prekrasnom Loviću Prekriškom. Okupili su se gosti iz susjednih Karlovca, Jastrebarskog, Ozlja, Samobora, Zagreba, Plaškog i drugih mjesta. Od strane Lovića Prekriškog u isto vrijeme uputilo se 150 mladih koji su došli u Krašić hodočastiti blaženom Stepincu i popodne slaviti svetu misu. Bio je to prekrasan i sadržajan dan u Krašiću i ‘Dolini kardinala’.

Skip to content