U  petak, 03. srpnja 2020. godine načelnik općine Krašić i predsjednik Turisitičke zajednice općine Krašić  Petković Fajnik potpisao je Ugovor sa Zagrebačkom županijom o sufinanciranju Projekta uređenja turističke infrastrukture u općini Krašić u sklopu Projekta ‘Dolina kardinala’.

Podsjetimo na inicijativu općine, koja je jasno i snažno podržana od strane Zagrebačke županije,  prije tri godine krenulo se u postupak kvalitetne pripreme i analize zajedničkog i važnoga Projekta za razvoj prije svega vjerskoga turizma na području Zagrebačke županije. Dogovoreni su konkretni koraci koje je potrebno napraviti, a prvi su bili sastanci svih resora i analize trenutnoga stanja, nakon kojih je uslijedilo osiguranje sredstava i potom ugovaranje izrade ‘Master plana razvoja turizma u Dolini kardinala’. Nakon izrade navedene studije, tzv. Masterplana od strane Instituta za turizam  iz Zagreba,  krajem 2018. godine krenulo se u njegovu realizaciju. Prethodne godine napravljen je prvi iznimno važan iskorak  kroz uređenje prvog javnog parkirališta za prihvat sve brojnijih hodočasnika i gostiju što smo uspješno realizirali, a što je značajno sufinancirano od strane županije. Ovim Ugovorom osigurali smo da se navedeni projekt uređenja pristupne prometnice i platoa nastavi dalje, a nastaviti će se i dalje uređenje središnjega trga u Krašiću koji nakon  22 godine od njegova uređenja traži brojna osvježenja i dodatna ulaganja.  Načelnik općine o navedenim projektima je kazao:

‘Iznos navedenoga Ugovora na kojemu se posebno zahvaljujemo Zagrebačkoj županiji je 300.000,00 kuna i osigurati će kontinuitet daljnjih ulaganja u turističku infrastrukturu na području općine Krašić. Posebno nas veseli da su osim jasne i nedvosmislene podrške naše Zagrebačke županije, vrijednost i važnost Krašića kao središta vjerskoga turizma prepoznali u Hrvatskoj Vladi, u nadležnim Ministarstvima, prije svega Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova europske unije koje nam je za izgradnju i uređenje Turističke infrastrukture prošloga tjedna dodijelilo ugovor na iznos od  700.000,00  kuna. Kada navedenim iznosima pridodamo vlastitu komponentu sredstava koja smo po ugovorima dužni uložili i koja ćemo uložiti tokom ove godine, kao i sredstva Ministarstva kulture koja su dodijeljena za uređenje objekata koji su kulturna dobra najviše kategorije, poput ‘Spomen kuće Stepinac’ ukupna vrijednost ulaganja u turističku infrastrukturu i objekte vezane uz turizam tokom ove godine biti će preko  1,8  milijuna  kuna, čime će biti zaokružen jedan projektni ciklus vezan uz kompletni dovršetak ova dva značajna projekta koji su u toku.      

Nastavljamo i sa daljnjim pripremnim koracima za važne investicije u modernizaciju cestovne infrastrukture, što je kroz Master plan jasno istaknuto, tu prije svega mislimo na pravu obilaznicu kojom bismo rasteretili naselja Brezarić i Krašić, koja su najviše opterećena i često prometno zagušena zbog brojnih osobnih vozila i autobusa koji dolaze u prije svega u Krašić, zatim  Pribić, a vjerujemo u bliskoj budućnosti i brojnih vozila koja će prometovati preko našega područja prema Parku prirode Žumberak –Samoborsko gorje i novome posjetiteljskom centru koji se gradi u Sošicama.’

 

Skip to content