Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4
Slideshow Image 5
Slideshow Image 6
Slideshow Image 7
Slideshow Image 8
Slideshow Image 9


STRATEŠKI RAZVOJNI PROGRAM


Trgov. dr. u vlasništvu Općine Krašić


Proračun

Javna nabava

Udruge

Financ. polit. stran. i nezav. vijeć.u slikama

Općina Krašić - vijesti:
PRIJATELJSKI GRAD SLUNJ PROSLAVIO DAN GRADA I 25. GODIŠNJICU VRO ' OLUJA'
Petak, 07 Kolovoz 2020 21:33

Brojnim događanjima, iako u puno manjem obimu od prijašnjih godina zbog epidemiološke situacije,  prijateljski Grad  Slunj iz susjedne Karlovačke županije  05. i 06. kolovoza obilježio je Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan  hrvatskih branitelja.

Posebno svečano bilo je 06. kolovoza kada je služeno svečano misno slavlje koje je predvodio biskup u miru mons. Mile  Bogović i kada je održana svečana sjednica gradskoga vijeća Grada Slunja, kao podsjetnik i zahvala prije svega hrabrim hrvatskim braniteljima na 25. godišnjicu oslobađanja Slunja i povratka  ana na njihova ognjišta.

Nakon svečane sjednice upriličena je izložba slika o ratnim stradanjima Slunja i o braniteljima koji su ga branili i oslobađali.  Svečanim događanjima u Slunju  06. kolovoza nazočio je i načelnik općine Krašić  Josip Petković Fajnik.

Više...
 
ČESTITKA POVODOM DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA
Srijeda, 05 Kolovoz 2020 13:08

05. kolovoza slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a ove godine i 25. godišnjica oslobodilačke Vojno-redarstvene operacije 'Oluja'. Tim povodom načelnik općine Krašić je zajedno sa predsjednikom skupštine Zagrebačke županije Matom Čičkom zapalio svijeće kod spomenika blaženom Alojziju Stepincu.


'Svakoga dana, a posebno na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja trebamo imati na umu veliku žrtvu i nemjerljiv doprinos hrvatskih branitelja i njihovih obitelji u stvaranju i oslobađanju naše Domovine Hrvatske.

Posebna hvala i vječna slava poginulim i nestalim braniteljima, neka se nikada ne zaborave. U tom vidu svima čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.'

Više...
 
USUSRET OBILJEŽAVANJU PROSLAVE 25.GODIŠNJICE VRO 'OLUJA'
Utorak, 04 Kolovoz 2020 14:47

U povodu obilježavanja 25. godišnjice oslobodilačke Vojno redarstvene akcije 'Oluja' u nedjelju je u Općini Lasinja otvorena izložba o pješačkom i topničkom naoružanju, radio uređajima, zemljovidima i fotografijama obrane i oslobađanja naselja i gradova Karlovačke županije te posebno općine Lasinja koja je bila tokom rata razorena, okupirana i raseljena.

Izložbu je otvorio potpredsjednik Vlade  RH i ministar Hrvatskih branitelja umirovljeni general Tomo Medved, a istoj je nazočio i načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik.
U Lasinji je na mjestu stare crkve razorene i uništene 1991. godine, 2000. godine izgrađena potpuno nova Župna crkva Sv. Antuna Padovanskoga i Blažene Djevica Marije Kraljice Mučenika (posvećena  28.10.2000.), uz veliku pomoć nadbiskupije  Rottenburg-Stuttgart. Kod samog ulaza u crkvu nalazi se bista blaženoga Alojzija Stepinca.

Više...
 
DOVRŠENI RADOVI NA UREĐENJU POVRŠINSKE ODVODNJE
Četvrtak, 30 Srpanj 2020 21:44

U srijedu, 29. srpnja polaganjem završnog asfaltnog sloja na mjestu izvođenja radova u Krupačama i odvojku, ulici Škrlci dovršeni su ovogodišnji planirani radovi na sanaciji dvije najkritičnije točke vezane uz odvodnju površinske vode sa prometnica kod svakih jačih kiša. Naime nekoliko objekata na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima bilo je opetovano poplavljivano vodom i nanosima zemlje i pijeska. Za navedene radove je općina izdvojila iznos od gotovo 100 tisuća kuna te vjerujemo dugoročno riješila problem sa odvodnjom na navedene dvije ulice. Još jednom zahvaljujemo na strpljenju mještanima za vrijeme izvođenja radova.
Ovoga tjedna sa izvođačem radova obiđena je lokacija izvođenja radova na spojnoj prometnici između novouređenog javnog parkirališta u Krašiću sa središnjim trgom. Radovi tzv. Druge faze uređenja parkirališta vrijedni dvjestotinjak tisuća kuna bi trebali započeti u naredna dva tjedna.

Više...
 
Završena ekshumacija iz jame Jazovka
Petak, 24 Srpanj 2020 21:03

Iz jame Jazovka, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava (MNI) temeljem brojanja bedrenih kostiju
Proteklog tjedna, od ponedjeljka 13. do petka 17. srpnja 2020. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je zahtjevne i složene terenske aktivnosti na području općine Žumberak. Terenske aktivnosti uključivale su speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka iz jame Jazovka te probna iskapanja s ciljem utočnjavanja druge jame Jazovka.

Ekshumacija posmrtnih ostataka iz Jazovke provedena je temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i sudskog naloga izdanog od strane nadležnog Županijskog suda u Zagrebu.
Po prvi put od otkrića postojanja jame Jazovka, sustavno se i po svim pravilima struke pristupilo ekshumaciji posmrtnih ostatka žrtava iz speleološkog objekta.

Iz jame Jazovka, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava (MNI) temeljem brojanja bedrenih kostiju.

Nakon provedene ekshumacije, jama je još jednom detaljno pregledana kako bi se utvrdilo da su svi posmrtni ostaci izvađeni. Dno jame dokumentirano je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova.

Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi radi se o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine.

Paralelno s ovim aktivnostima temeljem prikupljenih saznanja nadležnih međuresornih službi provedena su probna iskapanja s ciljem utočnjavanja moguće druge lokacije Jazovka. S obzirom na prikupljena saznanja i iskaze ljudi o zabetoniranom otvoru moguće druge jame pristupilo se pregledu terena na četiri mikrolokacije u neposrednoj blizini Jazovke probnim iskapanjima, međutim nalazom nisu potvrđena saznanja. Ministarstvo će u narednom razdoblju nastaviti s daljnjim prikupljanjem saznanja koja mogu biti od koristi u budućem operativnom radu na terenu.

Tijekom terenskih istraživanja savjetodavnu potporu Ministarstvu hrvatskih branitelja na terenu dao je i Mladen Kuka, speleolog koji je 1989. godine otkrio jamu Jazovku te kroz sve ove godine prikupljao vrijedna saznanja o grobištu.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje će se provesti njihova antropološka obrada. Zatim slijedi njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje čemu će prethoditi zajedničko usuglašavanje oko lokacije izgradnje grobnog mjesta  s jedinicom lokalne samouprave, mjesnom župom i udrugama koje njeguju sjećanje kako bi žrtve na dostojanstven način bile pokopane.

Svakom terenskom istraživanju Ministarstvo hrvatskih branitelja pristupa sustavno, profesionalno i odgovorno kao koordinator međuresornog procesa uz potporu ostalih sudionika koji obavljaju zadaće sukladno svojoj nadležnosti. Istraživanja se provode i u suradnji s udrugama koje se bave očuvanjem sjećanja na žrtve, kao i sa zainteresiranim pojedincima koji  svojim vrijednim saznanjima pridonose procesu.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 222